Batı ülkelerinde özellikle ağaç ve peyzaj işleri ile yüksekte çalışma faaliyetlerinde personel platformu kullanımı oldukça sıradan bir durumdur.
Kullanım kolaylığı ve yarattığı verimliliğin yanında bu iş grubunda platform kullanımının iş güvenliğine olumlu katkısı vardır. Yüksekte yapılan peyzaj işlerindeki kaza oranı diğer iş gruplarına göre yüksek olup personel platformu kullanımı bu oranı aşağı çekmekte olumlu katkı sağlamaktadır. Bu konu ile ilgili standartlar IPAF tarafından yayınlanmış olup ekteki yazımızda yer almaktadır IPAF Tarafından Personel Platformlarının Peyzaj İşlerinde Kullanım Kılavuzu Yayınlandı.
Peyzaj işleri için kullanılacak en uygun platform modelleri örümcek platformlar ve römork üstü platformlar olarak ortaya çıkmaktadır.
Örümcek platformlar, paletleri sayesinde bahçe ortamında rahatlıkla hareket edip ayakları sayesinde dengeli bir çalışma ortamı sağlamaktadırlar. Ayrıca bu makinelerin eklemli modelleri ağaçlara her açıdan yaklaşabilme imkanı vermektedir.
Römork üstü platformlar: Ülkemizde çeşitli nedenlerle çok fazla kullanım alanı bulamayan römork üstü platformlar nispeten düşük maliyetli bir alternatif sunmaktadır. Genelde eklemli olan bu makineler örümcek platformlar gibi ağaçlara her açıdan yaklaşabilme imkanı vermektedir fakat buna karşılık örümcek platformlardaki hareket kabiliyetine sahip değildirler.
Sera kurulumu sırasında da personel platformu kullanılmaktadır. Burada kullanılan platform tipleri genelde dizel makaslı ve eklemli modellerdir.
Ek olarak anayolların kenarlarındaki peyzaj düzenlemeleri ve AVM ve benzeri binaların dış ve içindeki peyzaj düzenlemelerinde de personel platformları kullanılmaktadır.